Dobrodošli u dječjoj trgovini Pchelica.com!

 

Naseljenici otoka Catan (osnovna igra)

CATAN ...se imenuje otok, ki ga odkrijete s svojimi soigralci. Postanete prvi otoški prebivalci. Gradite naselja in jih povezujete s cestami. Trgovina s surovinami cveti, vasice rastejo v mesta. Enkrat je v izobilju glina, spet drugič les ali ruda. Z redno blagovno menjavo se nenehno odpirajo nove možnosti. A je za uspeh vedno potrebno nekaj strateškega razmišljanja, saj se nove možnosti odpirajo tudi nasprotnikom.

Naseljenci otoka Catan (osnovna igra)

 

 


 

Dodaci za igro Settlers of Catan

 

Trgovci in barabari, dodatek za igro Catan

Naseljenici otoka Catan - Trgovci in Barbari

Na severu otoka Catan se gradi. Po zelo prometnih cestah se skozi blato in čez globoke luknje prebijajo vlečni vozovi. Na grad, ki je sedež katanskega veta, vozijo marmor in steklo. Ko vam podivjani barbari prekrižajo pot, kot vodnik kolone vozov nimate lahke naloge. Ko pridete v bližino obale, zagledate v nebo dvigajoče se temne oblake. Roparski barbari so ponovno opustošili obalna mesta! Kje so hrabri vitezi, ki bi se zoperstavili divjim hordam?

In na jugu? Kaj ne prihaja iz tamkajšnje puščave ravnokar karavana kamel? To so nomadi, ki prinašajo tako zaželjeno trgovsko blago ter v zameno pričakujejo volno in žito. Pazite, da karavane ne zaobidejo vaših naselij! Še ni dovolj: na vzhodu naseljujejo katanske reke drugi naseljenici, gradijo mostove in pobirajo čisti dobiček. Boste na koncu ostali kot "največji revež" na cesti poražencev?

Naseljenci otoka Catan - Trgovci in Barbari

 

Mornarji, dodatek za igro Catan

Naseljenici otoka Catan - Mornarji

Catan je naseljen. Njegovi pustolovščin željni prebivalci s pomočjo lesa in volne zgradijo ladje in se podajo novim ciljem naproti. Z njimi plujejo vzdolž obal in po odprtem morju, vedno po mejah med dvema poljema. Na vas čaka osem novih avantur: plujete proti "Novim obalam", preživite na "Štirih otokih" in raziskujete "Oceanijo". "Skozi puščavo" pridete do "Pozabljenega rodu" in z njim trgujete z "Blagom za Catan". Ko uspete na "Piratskih otokih" ubraniti Catan pred nesramnimi piratskimi vdori, se lahko končno posvetite gradnji "Katanskih čudes". Potem se prepustite svobodni igri z neskončno možnostmi.

Slišite veter, ki se nežno poigrava z jadri? Ladja čaka, brž se povzpnite nanjo!

Naseljenci otoka Catan - Mornarji

 

 

Mesta in vitezi, dodatek za igro Catan

Naseljenici otoka Catan - Mesta in vitezi

S to razširitvijo doživijo mesta na Catanu nov razcvet, kajti nadgradite jih lahko do velikosti metropol. Za širitev mesta potrebujete nove karte »Trgovska roba«. Mesto lahko razširite na področju trgovine, politike in znanosti. Z vsako širitvijo se povečajo možnosti za pridobivanje novih »Kart napredka«, ki pa vam omogočijo globoke posege v igro.

Vendar pozor! Da boste ob Mestih in vitezih res uživali, morate biti že izkušeni poznavalci Catana in imeti kakšnih 12 let). Dobro poznavanje osnovne igre je pogoj, kajti nova pravila igro zelo zapletejo. S tem se tudi podaljša čas igranja in sicer za približno eno uro. Za svoj trud pa boste nagrajeni z zares intenzivno catansko pustolovščino.

Naseljenci otoka Catan - Mesta in vitezi

 


 

Naseljenici otoka Catan JUNIOR

Družabna igra Naseljenci otoka Catan za najmlajše

Naseljenici otoka Catan JUNIOR

Igralci se v igri prelevijo v čisto prave gusarje, ki si na otoku skušajo urediti svoja skrivališča. Vsak dober in uspešen gusar potrbuje dobro opremo! A lej ga zlomka, en izmed gusarjev pogreša sabljo, spet drugi jih ima vsaj 5 preveč! Enemu manjka zlato, drugemu gusarska zastava... ali pa se enostavno želi znebiti "tiste" preveč gobčne papige, ki nadvse rada soli pamet vsem po vrsti. Gusarji pa lahko z odvečnimi stvarmi tudi trgujejo, saj si le tako lahko zgradijo naslednji tabor s skrivališčem. Kaj pa če noben izmed bližnjih gusarjev nima potrebnih izdelkov? Oh seveda, saj obstaja tudi tržnica! Kaj pa če tudi na tržnici danes nimajo gusarske preveze za oči?

Naseljenci otoka Catan JUNIOR

 

 


 

Naseljenici otoka Catan - dodatne informacije

Djeca od malih nogu vole igranje s raznim igračkama i igrama. U početku sve krene s onim najjednostavnijim igračkama za najmlađe. Kako djeca rastu, to se nadograđuje na one kompleksnije igračke. A odlična zabava za djecu i za roditelje nešto kasnije postanu društvene igre. Djeca ih obožavaju, a i roditelji ih rado zaigraju s djecom. Tako uglavnom krenu s onim jednostavnijim varijantama, kao što je primjerice megapopularna društvena igra Čovječe ne ljuti se. Već ta društvena igra kod djece potiče nešto drugačiji način razmišljanja, planiranja i strategije. A kada im igra Čovječe ne ljuti se prestane biti izazovna i djeca postanu dovoljno velika za nešto naprednije društvene igre, Naseljenici otoka Catan bi mogla biti odličan sljedeći korak.

 


 

Društvena igra za više generacija

Na svakoj društvenoj igri uglavnom je navedeno za koji uzrast je pogodna. Kada je riječ o Catanu, navodi se da je namijenjena starijima od 10 godina. No, ako su vaša djeca navikla na igranje društvenih igara koje zahtijevaju nešto više razmišljanja i taktiziranja, onda bi se ta granica mogla malo i smanjiti. Također, Catan mogu igrati 3 do 4 igrača, no postoji mogućnost kupovine dodatnih proširenja koja omogućavaju igranje za čak 5 do 6 igrača.

 


 

Povijest igre Settlers of Catan

Ovu igru koja već dugi niz godina oduševljava odrasle i djecu iz svih krajeva svijeta je devedesetih godina prošlog stoljeća osmislio Klaus Teuber. U prodaju je puštena 1996.g. Upravo izdavanje ove igre smatra se prekretnicom i svrgavanjem s trona tada popularnih društvenih igara kao što su Monopoly, Rizik i slične. Od izdavanja je prošlo dosta godina i popularnost Catana je narasla po cijelom svijetu. Zbog toga se danas može pronaći u trgovinama s igračkama i društvenim igrama diljem svijeta, u brojnim lokaliziranim izdanjima.

 


 

Dijelovi igre Naseljenici otoka Catan

Catan ćete vrlo brzo uočiti u trgovini zbog prepoznatljive šarene kutije. No, unutar kutije skriva se jako puno dijelova. Ploča za igranje sastavljena je od brojnih šesterokuta koji se slažu po potrebi. Od ostalih dijelova valja izdvojiti i brojne drvene ceste, kućice te kartice sirovina i kartice napretka. Pronaći ćete još i pomoćne tablice za igranje, kao i figuricu lopova i neizostavne kocke. Kako bi sve ostalo na svom mjestu, u kutiji se nalaze plastične pregrade.

 


 

Jednostavna pravila društvene igre Catan

Nakon što prvi put otvorite kutiju igre Catan, možda ćete se prepasti toliko velikog broja raznih dijelova i pomislit ćete da je riječ o vrlo kompleksnoj i teškoj igri za koju će vam trebati puno vremena da je naučite. Ali to nije ni približno tako. U kutiji ćete dobiti vrlo detaljne upute, ali i vodič za igrače početnike uz kojeg ćete brzo pohvatati one glavne stvari. Glavni princip igranja društvene igre Naseljenici otoka Catan je postavljanje šesterokuta. Pri tome sredina predstavlja otok, a okolne pločice luke i more. Svaki heksagon otoka predstavlja jednu od sirovina:
  • Šume – drvo
  • Planine – rudača
  • Polja – žito
  • Zemlja – glina
  • Pašnjaci – ovce
Tijekom igre bacaju se dvije kockice i one određuju koje će sirovine u tom krugu biti aktivne. A upravo za te aktivne sirovine će igrači dobivati kartice sirovina. Pomoću raznih kombinacija igrači imaju mogućnost daljnjeg razvijanja, ali i građenja cesta, kuća, gradova te na taj način prikupljaju bodove i napreduju u igri. Veliku čar igri daje i trgovanje karticama sirovina pomoću kojeg igrača pokušavaju dobiti stvari koji im trebaju za daljnji napredak. Ono zbog čega će vas Naseljenici otoka Catan oduševiti i zbog ćete mu se s oduševljenjem iznova vraćati je činjenica da će svaka partija biti potpuno drugačija, odnosno ploča za igranje zbog različitog načina slaganja nikada neće biti ista. Ako vas je ovaj opis barem malo zainteresirao za društvenu igru Catan, naručite je već danas i uživajte u igranju s djecom, obitelji i prijateljima. Ili pogledajte naš veliki asortiman ostalih društvenih igara i odaberite neku drugu. S njima zasigurno nećete pogriješiti.

 


 

Naseljenici otoka Catan, video pravila u engleskom jeziku

Pravila za postavljanje table za društvenu igru Catan

1. del

Upute za pripremo igrača i početak igre.

2. del

Pravila za igranje društvene igre Naseljenici otoka Catan

3. del